Írók-sorsok-szerelmek címmel indít új online sorozatot a Madách Színház

Írók-sorsok-szerelmek címmel indít új online sorozatot a Madách Színház; a program a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel 50-80 perces „film-szín-játékok” formájában.

Az online irodalmi sorozat első darabja, az Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei februárban lesz először látható a Madách SzínpadON felületén. A forgatókönyvet Nyáry Krisztián írta, a rendező Horgas Ádám. A darabban Nagy Sándor, Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna szerepel – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek idézetek a szereplők leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből.

Mint a közleményben felidézik, 2020 tavaszán a járvány okozta országos lezárás idején a Madách Színház megjelent az online térben, újfajta előadásokat hozott létre, amelyeket azóta több tízezer néző látott. A színház épületében tévéstúdiót rendeztek be, felszerelték a szükséges eszközökkel, és mára rendelkezésre áll egy olyan helyszín, amely alkalmas új televíziós művek, „film-szín-játékok” létrehozására.

Az irodalmat népszerűsítik az online programosorozattal

Az Írók-sorsok-szerelmek című program célja a magyar irodalom szolgálata. Az idei évben négy bemutatót terveznek. Az Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című produkció mellett Fráter Zoltán A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című darabját tűzik műsorra Szirtes Tamás rendezésében. Ferencz Győző munkája nyomán Emberszag – drámai napló Szép Ernő azonos című regénye és versei alapján címmel készül produkció, Forgách András pedig Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei címmel készít előadást. A Szép Ernő műveiből készült produkció Harangi Mária, a Móricz Zsigmondról szóló alkotás Szilágyi Bálint rendezésében látható.

Mint a közleményben olvasható, a Madách Színház „film-szín-játékait” – a Madách SzínpadON kulturális küldetését folyamatosan erősítve – az online premier-közvetítéseket követően többségében ingyenesen felkínálják a külföldi magyar kulturális intézetek, hazai gimnáziumok és könyvtárak számára. (MTI)

Ez is érdekes lehet...