Jól fizető hétvégi munkák a fővárosban és országszerte

A bérkiegészítésnek sok különböző fajtája létezhet, a legbiztosabb azonban mégis az, ha valamilyen plusz munkát vállalunk. A legnagyobb kérdés persze, hogy mikor, hiszen a pihenésre, regenerációra sem árt időt szánni. A különböző alkalmi munkák ennek is hagynak teret.

Ha nem elég az alapbér

A fizetés minden munkakör egyik sarkalatos kérdése, hiszen végtére is mindenki azért dolgozik, hogy az ezért kapott bérből minél magasabb színvonalon, a lehető legkevesebb gonddal éljen. A tőlünk nyugatabbra eső országokban ez jellemzően nem szokott problémát okozni, ám hazánkban sajnos nem ennyire egyértelmű a helyzet. A statisztikák szerint ugyan az átlagbér és az alapfizetés is növekedett az elmúlt években, ám mindig érdemes a fizetések reálértékét vizsgálni, hiszen ez határozza meg a fizetőerőt.

Innen vizsgálva pedig inkább oda lyukadunk ki, hogy a pénzünk sajnos kevesebbet ér, hiszen az infláció mértéke egyelőre sajnos inkább meghaladta az emelések mértékét, így akár magasabb keresettel is kevesebb mindent engedhetünk meg magunknak. A munkavállalók jelentősebb százaléka persze sikeresen meg tudja oldani az alapfizetésből is egy család és egy háztartás fenntartását, ám sokan küzdenek azzal, hogy akár csak egy hónapot is kigazdálkodjanak a bérükből.

Ezen nem segít az energia- és élelmiszerárak emelkedése sem, a többi terület árait nem is említve. E két tényező ugyanis már önmagában is több százalékkal növelheti egy háztartás kiadásait. Sokak számára az egyetlen lehetőség így az marad, ha plusz munkát vállalnak és így több fizetésből teszik össze a szükséges kiadások fedezetét. Ennek megvalósítására jó lehetőség lehet egy jól fizető hétvégi munka, hiszen ez igen jelentősen megnövelheti a havi büdzsét. A paletta pedig ezen a fronton is színes.

Szerteágazó extra lehetőségek

Természetesen nem szeretnénk túlságosan negatív képet festeni a hazai helyzetről de tény az, hogy az elmúlt években a gazdaságunk nem a legfényesebb napjait éli, melynek hatásait mindenki a saját bőrén tapasztalja. Egy jól fizető hétvégi munka ezzel szemben gyakorlatilag bárki számára jó lehetőség lehet, alapbér ide vagy oda. Ezek az állások ugyanis abszolút rugalmasan, alkalmi jelleggel végezhetők és sokszor akár pár ilyen alkalomból is összerakható az egyébként jellemző alapbér.

Alapvetően nehéz lenne meghatározni azt, hogy mely szektorokra a leginkább jellemző a jól fizető hétvégi munkák jelenléte, hiszen a paletta kifejezetten sokszínű. Az egyik leggyakoribb terület talán a turizmus és vendéglátás, különösen a nyári időszakban. Ekkor ugyanis az ehhez kapcsolódó szolgáltatók és cégek forgalma a többszörösére ugrik, így plusz munkaerőre lesz szükségük, különösen a hétvégi időszakban. A szükséghelyzet pedig a munkavállaló számára is kedvezőbb feltételeket, vagyis magasabb bért garantál.

Számos beugrós munka Budapest városában is elérhető, de nyáron lényegében országszerte megnő az ilyen típusú nyitott pozíciók száma. Az említett vendéglátó szektor mellett sokszor különböző rendezvények, hostess munkák vagy akár építőipari és egyéb fizikai munkák is helyet kapnak a palettán, a közös pont pedig minden esetben a bónuszokkal feltuningolt, magasabb fizetés. Egy jól fizető hétvégi munka tehát az esetek többségében abszolút hű marad a nevéhez.

Diákok és munkavállalók

Egy nyári, jól fizető hétvégi munka sokak számára lehet vonzó, így az sem kizárt, hogy az ebben az időszakban oly népszerű diákmunkák között is felbukkannak ilyen lehetőségek. Ezek az opciók akár azon tanulók számára is kedvezőek lehetnek, akik szívesen kipróbálnák magukat a munka világában, de nem szeretnék a komplett nyári szünetet ezzel tölteni. A diákoknak meghirdetett álláshelyek persze külön kategóriát képeznek, így a bérek és feltételek tekintetében sem feltétlenül ugyanazt kínálják.

Ideális esetben persze egy jól fizető hétvégi munkának nem kényszernek, hanem lehetőségnek kellene lennie. Itthon ez némiképp sajnos összemosódik, hiszen sokan azért vállalnak ilyen állásokat, mert az alapbérük nem elegendő ahhoz, hogy megéljenek. A hétvége a legtöbb esetben a pihenésé kellene, hogy legyen, ám többek között ezért is fizetnek többet az ilyen munkák. A vendéglátás területén ráadásul a leterheltség is nagyobb ilyenkor, de a szakma dolgozói már egyáltalán nem lepődnek meg sem ezen a tényen, sem a hétvégi munkavégzésen.

jól fizető hétvégi munkák lényegében állandó részét képezik az álláskínálatnak, akár Budapesten, akár vidéken. A nyáron felbukkanó plusz lehetőségek pedig még szélesebb rétegek számára kínálnak opciót a bér kiegészítésére és az alkalmi jellegű munkára. Adott esetben pedig akár az is előfordulhat, hogy éppen egy ilyen eseti jelleggel végzett munka kapcsán érezzük azt, hogy megtaláltuk a helyünket és ezt szeretnénk csinálni állandó jelleggel is, sok esetben akár az addiginál is magasabb fizetésért.

Ez is érdekes lehet...