Lehet-e fogyasztani a citrusfélék héját?

Köztudott, hogy a déli gyümölcsöket még zölden, azaz éretlenül szedik le és a szállítás alatt érnek meg. A szállítás nem kizárt, hogy több hétig is eltarthat, mire hazánkba érkezik az áru. Ilyenkor a raktereket amennyire csak lehet megtöltik, hogy lehetőleg ne hagyjanak üres helyeket és egy járattal a lehető legtöbb árut tudják exportálni.

Miért tanácsos átgondolni a héj elfogyasztását?

Annak érdekében, hogy a narancsot veszélyeztető gombák pusztítását megelőzzék, különböző növényvédőszerekkel vonják be a gyümölcsöt. Továbbá annak érdekében, hogy a benne rejlő folyadék kipárolgása ne okozzon súlyveszteséget, viasszal vonják be kívülről. Ezeket általában permetezéssel vagy merítő fürdőzéssel oldják meg. Leggyakrabban imazalil és prokloráz tartalmú vegyszerekkel érik el a kívánt hatást, melyek felszívódnak a gyümölcs belsejébe. Ezek a vegyszerek amellett, hogy a káros gombákat elölik, a romlás veszélytől is megvédenek. Az európai uniós szabályoknak megfelelően a forgalmazó köteles feltüntetni a kezeléskor alkalmazott anyagok összetételét, ami a legtöbb esetben meg is történik az előre csomagolt áruknál. Amikor azonban nekünk kell egyesével kiválogatnunk a citrusféléket (narancs, citrom, mandarin, stb.) a vásárlók semmilyen tájékoztatást nem kapnak a származási országról, sem pedig a permetanyagok összetételéről.

Mennyi idő alatt távozik a növényvédő?

Külföldi kutatások eredményei szerint az imzalil igen hosszú ideig megmarad a növény héjában. 25 Celsiuson tárolva 80 nap után már nem tudták kimutatni az anyag jelenlétét. A tallajban viszont 115 nap elteltével (ez majdnem 4 hónap) még az anyag 10%-a megtalálható volt.
Egy másik kutatás szerint a 15 Celsiuson tárolt citrom 4 hét elteltével a növényvédő szer 80%-át tartalmazta még. Egy harmadik régebben végzett kísérlet azt muatta, hogy 9 hét elteltével az imazalil 83%- megtalálható volt a gyümölcs héjában.

Eltávolítható a permetszer?

Kutatások szerint a felszínen maradó védőszerek 8-10 percen keresztül történő áztatása és mosása eltávolítja a védőanyagokat, ám a héjba hatolókat nem. Az imazalil és prokloráz nem mosható ki, viszont a gyümölcs húsába nem kerülnek bele, így az nyugodtan fogyasztható marad.

A szerekkel kezelt gyümölcsök esetében kerüljük a héjak fogyasztását, ugyanis azokból nem tudjuk eltávolítani a növényvédő szereket. Azonban nyugodtak lehetünk, mert a gyümölcshúsba nem szívódik fel a permetszer, így azokat aggodalom nélkül fogyaszthatjuk.

Ez is érdekes lehet...