Kedvenc kutyafajták Magyarországon

Habár horkol és furán veszi a levegőt, mégis a franciabulldog a magyarok legkedveltebb kutyafajtája. Magyarországon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, azaz a MEOESZ állítja ki a fajta tiszta kutyák számára azokat a törzskönyveket, melyeket nemzetközileg is elismernek. Egy ilyen kiállított törzskönyvnek igen komoly feltételei vannak. Szükséges, hogy az eb mindkét szülője szintén fajta tiszta legyen, azoknak is legyen származási lapjuk, megfelelő küllemi vizsgálatokon estek át, egészségügyi ellenőrzéseket végeztek rajtuk és még kutya szépségversenyeken is értek el eredményeket. Nem csoda, hogy egy igazi fajta tiszta kutya, törzskönyvezve több százezer forintba is kerülhet.
A TOP 10 legnépszerűbb kutyafajta hazánkban a MEOESZ szerint: Francia bulldog, Rövidszőrű magyar viszla, Német juhászkutya, Bulldog, Border Collie, Cane Corso, Amerikai staffordshire terrier, Szálkás szőrű tacskó, Puli, Bichon havanais.

A top 3 magyar kutyafajta

A tor 3 kategóriába a következő népszerű kutyafajták kerültek be.

Francia bulldog

A francia bulldognak igen kicsi a mozgásigénye így nem csoda, hogy a legnépszerűbb kutyafajnak számít. A városi környezetben is könnyedén tartható. Sajnos rövid orra miatt könnyen kialakulhat nála légzőszervi nehézség és légcsőszűkület ám ezeken felül előfordulhat térdkalácsficam, szemprobléma és bőrproblémák is. A meleget nem igazán bírják, így nyaranta a gazdiknak muszáj rendszeresen hűsíteniük a testüket.

Vizsla

Az aktív kutyások egyik nagy kedvence a magyar vizsla. Hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik és igazán imádja az embereket. Gyerekek közé is nyugodtan engedhető, igazi család barát. Imád labdázni és a kertben rohangálni és természetesen szereti a hosszú sétákat. Sajnos a fajtára jellemző néhány tipikus betegség. Ilyen betegség például a fülgyulladás, az epilepszia, daganatos betegségek esélye és az allergia.

Német juhász

A harmadik helyen lévő német juhász a vizslához hasonlóan jó család barát, rendkívül okos és szintén hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik. Ennek fajnak is megvannak a tipikus betegségi, de ha vásárláskor figyelünk arra, hogy jó tenyésztőtől vásároljunk, akkor nem nyúlhatunk mellé.

Érdekes tény, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a retriverek a legnépszerűbbek. Első helyen a labrador szerepel, második helyen a német juhászkutya majd őt követi a harmadik helyen a golden retriver. Minden esetre, ha egy kutyus vásárlását fontolgatjuk, mérjük fel elsőként, hogy mik azok a feltételek, amit biztosítani tudunk számára és azután válasszunk annak megfelelő fajtát.

Ez is érdekes lehet...