
Morrisons: Az Egyesült Királyság és az EU megállapodása enyhíti az árnyomást
Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szupermarketláncának vezetője, Rami Baitiéh, optimizmussal nyilatkozott a napokban aláírt UK-EU kereskedelmi megállapodásról, amely véleménye szerint csökkenteni fogja az árakra nehezedő nyomást. A megállapodás, amelyet hétfőn írtak alá, a Brexit utáni kapcsolatokat szabályozza többek között a halászati jogok, a mezőgazdasági exportok, a kereskedelem, az utazás és a védelem terén. A nagyobb üzleti csoportok az egyezséget „előrelépésnek” és „valódi fejlődésnek” nevezték, míg Baitiéh kifejtette, hogy a megállapodás „könnyíti az élelmiszerárakra nehezedő nyomást”.
A Morrisons vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi akadályok lebontása az EU-val eltávolítja a költségeket, a bonyolultságot és a késedelmet az élelmiszer-importok terén. Az élelmiszeripari vállalatok számára különösen fontos, hogy a megállapodás révén a kiváló minőségű hús- és haltermékek exportpiacai könnyebben elérhetők legyenek. Az Asda szóvivője is pozitívan nyilatkozott, megjegyezve, hogy az egyezmény „jelentős mértékben csökkentheti a költségeket és a bürokráciát” mind a friss termékek, mind pedig a napi szinten Észak-Írországba szállított áruk esetében.
A megállapodás véglegesítése iránti sürgetés is elhangzott, hogy a lehető legnagyobb előnyöket tudják nyújtani a vásárlók és a háztartások költségvetése számára az Egyesült Királyság minden részén. Az utóbbi években végzett kutatások azt mutatják, hogy a kereskedelmi adminisztrációs terhek növekedése hozzájárult az EU-ból érkező élelmiszerek áremelkedéséhez. Noha a kiskereskedők üdvözlik a megállapodást, nem garantált, hogy az esetleges költségcsökkentések a vásárlókhoz is eljutnak. Az élelmiszerárak az Egyesült Királyságban az utóbbi években jelentősen megemelkedtek, ami sok háztartás költségvetését megterhelte. Az élelmiszer-infláció, amely az árak időbeli emelkedését méri, 2023-ban 19,2%-os csúcsot ért el, ami több mint 45 éve a legmagasabb éves növekedés volt. Azóta a helyzet kissé javult, a legutóbbi statisztikák szerint a 12 hónapos időszakra vonatkozó élelmiszer-infláció már csak 3%-ra csökkent.
A Brit Iparszövetség (CBI), a Brit Kereskedelmi Kamara (BCC), a UK Hospitality és az Élelmiszer- és Italgyártók Szövetsége (FDF) egyaránt dicsérte a UK-EU megállapodást. Rain Newton-Smith, a CBI vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy „a múlt évtized viharai után a mai csúcstalálkozó mérföldkő az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatában”. Shevaun Haviland, a BCC igazgatója hozzátette, hogy „a mai csúcstalálkozó fordulópontot jelent az Egyesült Királyság és az EU kapcsolataiban, amely az elkövetkező időszakban a kereskedelmi kapcsolatainkat állítja a középpontba”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem szabad megállni itt”. Szerinte ez a megállapodás alapja lehet egy sokkal erősebb üzleti kapcsolat kiépítésének a jövőben.
Karen Betts, az Élelmiszer- és Italgyártók Szövetségének vezérigazgatója is kifejezte örömét a megállapodás láttán, ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányt, hogy „szorosan együtt kell működnie az iparággal a részletek kidolgozásában”. Azt mondta, hogy „egy magas színvonalú megállapodás egyértelmű előnyöket jelent a fogyasztók és a vállalkozások számára”. Kate Nicholls, a UK Hospitality vezérigazgatója szintén hangsúlyozta, hogy az egyezmény kedvező hír, amely „tovább növelheti a magas minőségű és megfizethető élelmiszerekhez és italokhoz való hozzáférést mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára”.
A megállapodás tehát nemcsak az élelmiszerárakra gyakorolt hatását, hanem a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését is célozza, ami elengedhetetlen a jövőbeni stabilitás és növekedés szempontjából. Az ipari szereplők és a politikai döntéshozók közötti együttműködés kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a megállapodás valóban hasznosuljon, és a várakozásoknak megfelelően hozzájáruljon a brit gazdaság fellendítéséhez.

