Oled vagy Qled? Milyen típusú tv-t válasszunk?

Amikor új televíziót keres, akkor nagy eséllyel találkozik az OLED és a QLED kifejezésekkel. Első pillantásra zavaró lehet mert a nevek meglehetősen hasonlóak. Mégis vannak különbségek mindkét tévétípus között. Az OLED vagy a QLED TV választása tehát a TV-re beállított követelményektől függ.

De mi a QLED, mi az OLED és mi a különbség?

Mi az OLED?

Az OLED kifejezés szerves fénykibocsátó diódát jelent. A képernyő szerves anyagból készül, és két vezető között szenet használ, amely maga is fényt bocsát ki, amikor elektromos áram halad. Az áram aktiválja a képpontokat a képernyőn. A pixelek tehát saját fényt termelnek. Minden pixelnek megvan a saját LED-lámpája, így a színek nagyon pontosan megjeleníthetők.

Ha a pixeleknek feketeeknek kell lenniük, akkor teljesen kikapcsolják magukat, hihetetlenül valósághűvé téve a fekete színt. Ez különösen észrevehető egy sorozat vagy egy film sötét jelenete során. Óriási előrelépés az LCD-képernyőkhöz képest, ahol az LCD-háttérvilágítás fénytelenné és szürkévé teszi a fekete színt. Ennek a háttérvilágításnak a hiánya azt is jelenti, hogy az OLED televíziók képernyője sokkal vékonyabb.

Mi az a QLED?

A QLED TV a Samsung bemutatója. A 2018-as érkezés óta az összes Samsung csúcsmodellt QLED képernyőkkel látták el.

De mi az a QLED?

A QLED kifejezés Quantom-dot fénykibocsátó diódát jelent. Bár a név nagyon hasonlít az OLED-re, a két tévé között lényeges különbségek vannak. Az OLED-el ellentétben a QLED televíziók továbbra is LCD háttérvilágítást használnak. A QLED TV-k Quantum-dot szűrőt használnak. Ezek apró kristály vezetők, amelyek kicserélik az RGB szűrőket a régebbi televíziókban.

A Quantom-dot szűrő előnye, hogy a színkimenet nagyon nagy fényerő mellett is nagyon pontosan szabályozható. 1000 nit fényerőre van szükség a HDR kép előállításához; egy QLED TV 1500 és 2000 nit közötti képeket készít. A Samsung azt is állítja, hogy az új QLED TV-k szélesebb látószöggel rendelkeznek az újonnan tervezett pixelpanel felépítésének köszönhetően.

Az ítélet: QLED vagy OLED?

A QLED vagy OLED TV választása nagyban függ a televízió követelményeitől. A mély és intenzív fekete szintek vagy a pontos színvisszaadás elengedhetetlen az Ön számára tévénézés közben?

Akkor célszerű OLED TV-t választani. A QLED TV-k ismét nagyobb fényerőt és nagyobb színmennyiséget kínálnak. Ennek eredményeként a QLED TV-k jobban meg tudják adni a világos képeket a megvilágított helyiségekben.

Azt is meg kell várni, hogy lássuk, hogyan fejlődik az OLED és a QLED az elkövetkező években. A Samsung 2020-ban hozzta piacra a QLED tévéket, ahol a pixelek, csakúgy, mint az OLED tévéknél, maguk is előállítják a fényt, miközben megőrzik a fényerő előnyét. Ez azt jelentené, hogy a QLED televíziók az LCD háttérvilágítást is maguk mögött hagyják, így a képernyők vékonyabbak lesznek. Másrészt érdekes látni, hogy az LG képes-e csökkenteni az OLED képernyők árát, így az OLED megfizethetőbbé válik a szélesebb közönség számára. Ezenkívül az OLED tévék a hang és a rugalmasság terén is tovább fejlődhetnek a sima pixel panel struktúrának köszönhetően.

Bár a képminőség szempontjából az OLED jelenleg a legfejlettebb technológia, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenkinek az OLED tévét kellene előnyben részesítenie a QLED tévé helyett. A QLED és az OLED TV közötti választás minden helyzetben és igény esetén eltérő lehet. Tehát alaposan nézze meg, hogy a tévé mely aspektusai fontosak az Ön számára, és azt a környezetet, amelyben a tévét elhelyezik.

Ez is érdekes lehet...