A drága kesudió

Sokan szeretjük a magvakat, többek között napközbeni nassolni valónak, kisebb rágcsának filmekhez, esetleg borokhoz. Mindenki ízlése szerint más-más csonthéjast szeret, de a legkedveltebbek a sósmogyoró, a pisztácia, a dió és persze a kesudió. Ám elgondolkodtunk már azon, hogy ez az egzotikus mag milyen hosszú utat tesz meg, mire hazánkba, a konyha asztalunkra vagy a tálunkba jut? Ez a növény a melegebb éghajlaton honos, mint például Brazíliában és Közép-Amerikában, ám legnagyobb mennyiségeben Indiában termesztik. Maga a kesu fa örökzöld és ennek a termése a kesudió. Ez a termés rendkívül egészséges és még rendkívül finom is.

Kereslet és kínálat

A kesudió a sok pozitív tulajdonságának köszönhetően óriási népszerűségnek örvend. A rá irányuló kereslet kétszerese a kínálatnak, így nem csoda, ha kissé borsos áron tudunk csak hozzájutni. A piaca egyre inkább növekszik, így nem számíthatunk a közeljövőben az árak csökkenésére. Továbbá a távoli országokból történő importálás is sokat nyom az áron.

Előállítás

A 21. század és a modern technológiák ellenére a kesudió szüretelése és feldolgozása továbbra is kézzel történik. Ennek köszönhetően, a végtermék ára körülbelül nyolcvan százalékban a feldolgozásban résztvevők munkabéréből tevődik össze. A betakarítást követően eltávolítják a magot borító húsos burkot, majd eltávolítják a magot körülölelő kemény héjat is. Ezt követően eltávolítják az esetleges mérgező anyagokat is. A betakarítás és boltok polcaira kerülés alatt a betakarított mennyiség több, mint fele kárba vész.

Lelőhely

A kesu fa elég kényes növénynek mondható és nem terem meg mindenhol. A homokos talajt és a száraz levegőt kedveli, így inkább a forró trópusi vidéken őshonos. Mire az ilyen országokból Európába kerül, igen magas forgalmazási költségeken megy keresztül, amiket mind – mind meg kell fizetni, ha fogyasztani szeretnénk.

Ha lehetőségünk van és életmódunk, vagy akár pénztárcánk, megengedi, iktassuk be a rendszeresen fogyasztott ételek közé a kesudiót. Nem csak finom, de óvja szívünket, megőrzi az egészségünket, megszépíti a bőrünket és a hajunkat, erősíti csontjainkat, nyugtatja idegrendszerünket, jó hatással van az epekő ellen továbbá segít abban is, ha fogyni szeretnénk. Ennyi pozitív tulajdonság után, nem csoda, ha ekkora rá a kereslet és ne sajnáljuk megfizetni az árát még akkor sem, ha kissé borsos.

Ez is érdekes lehet...