Miért jó olvasni?

Gyermekként nem sokan szerettük az olvasást és a kötelező olvasmányokat, ám ahogy felnőttünk talán egyre inkább beláttuk, hogy milyen hasznos és milyen sokat lehet tanulni egy-egy könyvből. Ha olyan könyvet olvasunk, ami igazán érdekel, akkor szinte abba sem tudjuk hagyni az olvasását. Az olvasásnak köszönhetően több képességünk is fejlődik.

Látásmód

Ha bő szókinccsel rendelkezünk, sokkal könnyebben ki tudjuk magunkat fejezni és sokkal könnyebben fel tudunk dolgozni bizonyos helyzeteket. Gondoljunk csak bele, egy festő minden nap portrékat és tájképeket fest és a szakma minden trükkjét ismeri. Egy ilyen mesterember valószínűleg sokkal több színt képes megkülönböztetni az átlagemberekhez képest. Ugyanez történik a hétköznapi életben velünk is. Ha ismerjük a körülöttünk lévő világok sokkal pontosabb leírást adhatunk dolgokról.

Mások bőrébe bújni

Az olvasásnak köszönhetően fejlődik az empátiás képességünk. Kutatások szerint erre a szépirodalom olvasása a legalkalmasabb. Az olvasásnak köszönhetően saját és mások lelkivilágát is könnyebben megértjük majd.

Változások

Bizonyos könyvek hatására változások indulnak meg az emberi szervezetben. Persze ezt ne szó szerint értsük, inkább csak a gondolatainkra hatnak, ám a tudat határozza meg a létet. Egyes könyvek után, az emberek sokkal bátrabbnak és nyitottabbnak érzik magukat. Egy jó könyv elolvasása segíthet kétes helyzetek eldöntésében, vagy segíthet egy nehéz döntést meghozni.

Elfogadás

Az előítéletek mögött a tudatlanság áll. Ha sokat olvasunk megismerjük világunkat és nem leszünk előítéletesek. Kutatások szerint, ha az emberek kisebbségi népcsoportokról olvasnak, kevésbé lesznek kirekesztőek az idegen kultúrákkal szemben. Amit ismerünk, attól nem félünk, így mindenkinek ajánlott lehet idegen civilizációt bemutató regényeket olvasni.

Hosszabb élet

Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, hosszabb várható egészséges élettartamra számíthatnak.
Olvasás közben elmenekülhetünk a valóélet problémái elől és kicsit kikapcsolódhatunk. Olvasás közben lecsökken a stressz szintünk és sokkal nyugodtabbá válunk.

Az olvasás mindenkinek csak javára válik és biztosan mindenki megtalálja a számára hasznos és kedves műfajt. Vannak, akik a könnyed regényeket szeretik és azon keresztül tágítják világképüket és vannak, akik inkább a tudományos írásokat kedvelik és azokat bújják.

Ez is érdekes lehet...