Ugatós kutya a szomszédban? Íme néhány hatásos praktika

Igencsak zavaró tud lenni mikor megyünk valahová, vagy éppen megérkeztünk valahonnan és a szomszéd kutyájának vad ugatását kell hallgatnunk. Reggelente akár az egész napunkat tönkre teheti, vagy egy jól sikerült napot a délutáni hazaérkezés közepette beárnyékolhat egy ilyen vadorzó. Persze azt észben kell tartanunk, hogy nem konkrétan velünk van baja a jószágnak, hanem csak asz ösztöneit követi. Ilyenkor a legjobb, ha megőrizzük hidegvérünket és higgadtan cselekszünk.

Első lépés a higgadt kommunikáció

A kutyák ösztönösen védik területüket. Idegenek nem léphetnek be a territóriumukba, ha mégis megteszik, a kutya azonnal nem tetszését fogja kinyilvánítani. Ilyen helyzetben előfordulhat, hogy ellenségként tekint ránk és ennek köszönhetően ugat minden alkalommal. Próbáljunk meg beszélni a gazdájával és ha a lehetőségek adottak, próbáljunk meg összebarátkozni a kutyussal. Néhány perc játék, egy kis jutalomfalat és már is oldódni fog a konfliktus. Ha látja, hogy nem ellenségek vagyunk, hanem barátok és érzi, hogy a gazdája is pozitívan viszonyul hozzánk, ne fog többé ellenségként kezelni.

Egyéb praktikák

Ha az összebarátkozás nem igazán működik, lehet, hogy más eszközökkel kell megpróbálkoznod. Ha például a szomszéd kutya azért ugat, mert átlát a kertben és azt érzékeli, hogy behatoló vagy, egyszerűen fedd el valamivel a kerítést. Ültess oda bokrokat, fát vagy tegyél oda valamit, ami megakadályozza a kutyát abban, hogy meglásson.

Előfordulhat, hogy ez kevés, ugyanis attól, hogy nem lát még hallhatja a hangod, vagy érezheti az illatod. Előfordulhat, hogy azért ugat, mert ismeretlen vagy a számára. Ilyenkor, ha a lehetőségek adottak, tölts több időt az udvarban, hogy hozzád szokjon és ne legyél számára idegen. Esetleg hagy kint egy – két használt ruhadarabot, hogy legalább a szagos ismerős legyen neki.

Ha az eddigi tippek nem működtek, végső esetben megpróbálkozhatsz a kutyasíppal. Ez kicsit drasztikus és mindenképp kérjük szomszédunk belegyezését. Ha ismételten elkezd ugatni a kutya, fújjuk meg a kutyasípot, ami számára kellemetlen hangot ad ki, de az emberek számára hallhatatlan. Egy idő után össze fogja kapcsolni, hogy az ugatás vonzata a kutyasíp, így egy-kettőre leszokik róla. Még akkor is, ha nem tudja, mennyi a pontos idő.

Egyetlen kutya sem személyes sértésből ugat minket, egyszerűen a területét védi. Valamelyik módszerrel próbáljuk meg elérni, hogy megbarátkozzon velünk és nem betolakodóként viszonyuljon hozzánk. Ha ezt sikerül elérnünk, garantáltan kevesebb ugatásban lesz majd részünk.

Ez is érdekes lehet...