A sok zöldség közül a paradicsom az egyik, ami frissen fogyasztva a legjobb. Semmi sem kárpótolhatja a friss lédús és zamatos paradicsom ízét. Az őszi, téli hónapokra próbálkozhatunk mindenféle trükkel, hogy konzerváljuk, de valahogy mégsem az igazi.
Tárolás
Ha frissen szeretnénk tartani a paradicsomot, lehetőleg ne a hűtőben tároljuk. Kutatások bebizonyították, hogy a hosszabb távú hideg, nem tesz jót a benne lévő ízanyagoknak. Körül-belül egy-két nap az, ameddig a hűtőben való tárolás nem okoz benne károsodást, ám a huzamosabb 12 fok alatti hőmérséklet nem kegyelmez, mármint a paradicsom ízének.
Tartósítás
A paradicsom rengeteg vizet tartalmaz, így nem ajánlott a frissen való lefagyasztása. Előtte szárítsuk ki, így védve lesz a szerkezete és a benne rejlő aromák sem károsodnak. A tartósítás a következő lépésekből áll:
A sütőt melegítsük előre 110 fokra és tegyünk be egy tepsit, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral.
Körül-belül 10 – 12 paradicsomot vágjunk félbe és helyezzük el a tepsiben. Lehetőleg hagyjunk közöttük helyet és a vágott felükkel felfelé fordítsuk, így a lehető legtöbb folyadék könnyedén kipárolog belőle. Ezt a módszert bármilyen paradicsommal kipróbálhatjuk, legyen az hagyományos, koktél- vagy cseresznyeparadicsom.
Még a sütőbe helyezés előtt ízlés szerint helyezzünk rájuk egy kevéske sót és borsot. A bátrabbak használhatnak fokhagymát vagy akár különböző fűszernövényeket is.
A kisebb paradicsomoknak kb. három órára van szükségük, ahhoz, hogy teljesen kiszáradjanak. A végeredmény abból látszik, hogy eredeti méretük felére csökkennek. A lehető legjobb az, ha folyamatosan figyelemmel kísérjük és amikor késznek ítéljük, kivesszük a sütőből.
Amint kihűltek, a sütőpapíron helyezzük be a mélyhűtőbe és hagyjuk ott egész éjszakára. Ha másnap teljesen fagyottnak ítéljük, egy műanyag zárható zacskóba tegyük át őket, zárjuk be a zacskót és helyezzük vissza a fagyasztóba. Jó étvágyat hozzá!
Kiolvasztás
Ez a módszer a legtöbb bogyós gyümölcsnél alkalmazható. Felhasználás előtt a műanyag zacskóból vegyünk ki annyit, amennyit fel szeretnénk használni. A szárítás – fagyasztás módszernek az előnye, hogy a fagyasztóban nem áll össze egy nagy tömbbé az egész, hanem könnyen adagolható finomság marad. Az így elkészült szárított paradicsom kitűnő lehet tésztákhoz, szószokhoz, amihez csak használni szeretnénk.