Lehet-e paradicsomot fagyasztani?

A sok zöldség közül a paradicsom az egyik, ami frissen fogyasztva a legjobb. Semmi sem kárpótolhatja a friss lédús és zamatos paradicsom ízét. Az őszi, téli hónapokra próbálkozhatunk mindenféle trükkel, hogy konzerváljuk, de valahogy mégsem az igazi.

Tárolás

Ha frissen szeretnénk tartani a paradicsomot, lehetőleg ne a hűtőben tároljuk. Kutatások bebizonyították, hogy a hosszabb távú hideg, nem tesz jót a benne lévő ízanyagoknak. Körül-belül egy-két nap az, ameddig a hűtőben való tárolás nem okoz benne károsodást, ám a huzamosabb 12 fok alatti hőmérséklet nem kegyelmez, mármint a paradicsom ízének.

Tartósítás

A paradicsom rengeteg vizet tartalmaz, így nem ajánlott a frissen való lefagyasztása. Előtte szárítsuk ki, így védve lesz a szerkezete és a benne rejlő aromák sem károsodnak. A tartósítás a következő lépésekből áll:

A sütőt melegítsük előre 110 fokra és tegyünk be egy tepsit, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral.

Körül-belül 10 – 12 paradicsomot vágjunk félbe és helyezzük el a tepsiben. Lehetőleg hagyjunk közöttük helyet és a vágott felükkel felfelé fordítsuk, így a lehető legtöbb folyadék könnyedén kipárolog belőle. Ezt a módszert bármilyen paradicsommal kipróbálhatjuk, legyen az hagyományos, koktél- vagy cseresznyeparadicsom.

Még a sütőbe helyezés előtt ízlés szerint helyezzünk rájuk egy kevéske sót és borsot. A bátrabbak használhatnak fokhagymát vagy akár különböző fűszernövényeket is.

A kisebb paradicsomoknak kb. három órára van szükségük, ahhoz, hogy teljesen kiszáradjanak. A végeredmény abból látszik, hogy eredeti méretük felére csökkennek. A lehető legjobb az, ha folyamatosan figyelemmel kísérjük és amikor késznek ítéljük, kivesszük a sütőből.

Amint kihűltek, a sütőpapíron helyezzük be a mélyhűtőbe és hagyjuk ott egész éjszakára. Ha másnap teljesen fagyottnak ítéljük, egy műanyag zárható zacskóba tegyük át őket, zárjuk be a zacskót és helyezzük vissza a fagyasztóba. Jó étvágyat hozzá!

Kiolvasztás

Ez a módszer a legtöbb bogyós gyümölcsnél alkalmazható. Felhasználás előtt a műanyag zacskóból vegyünk ki annyit, amennyit fel szeretnénk használni. A szárítás – fagyasztás módszernek az előnye, hogy a fagyasztóban nem áll össze egy nagy tömbbé az egész, hanem könnyen adagolható finomság marad. Az így elkészült szárított paradicsom kitűnő lehet tésztákhoz, szószokhoz, amihez csak használni szeretnénk.

Ez is érdekes lehet...