Megszámolni is nehéz, hányféle szivattyú közül választhatunk

Se szeri, se száma a különféle szivattyú modelleknek, mivel ma már rengeteg dologra felhasználhatók ezek a modern eszközök. Legyen szó kertészkedésről, a szennyvíz továbbításáról vagy nyomásfokozásról, mindenhol erre a gépre van szükség.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mekkora az átlagos szivattyú ár, akkor erre nem lehet egyből választ adni. Először tudni kell a típust, majd a felhasználási módot, hogy nagyjából már be lehessen lőni, milyen szivattyúra van szükség.

Kerti szivattyú

A kerti szivattyú modellek nem csak a kertben és az öntözésnél használhatók fel, hanem nagyon sokféle más feladatnál is be tudnak segíteni. Fontos tudni, hogy csak száraz beépítésűként lehet alkalmazni őket, ha pedig folyamatosan változtatni akarjuk a helyzetét, akkor a hordozható változatok jönnek jól.

Ez utóbbiak már hordozófüllel, ki/be kapcsolóval és kábellel is rendelkeznek.

Házi vízmű

Kissé más feladatra alkalmas a házi vízmű, mely gyakorlatilag egy hidrofor tartályból és a hozzá csatlakoztatott szivattyúból áll. Kiválóan használható, ha például nincs megfelelő nyomás a vízvezeték rendszerben.

A házi vízmű esetében a nyomáskapcsoló felelős a szivattyú beindításáért. Amikor észleli, hogy a tartályban a minimum alá esett a nyomás, akkor beindítja a szivattyút, és ez egészen addig megy, míg a maximum nyomásértéket el nem éri.

Szennyvízszivattyú

A szennyvízszivattyú feladata a vízben levegő részecskék továbbítása, mely a legtöbb szivattyúval nem oldható meg. Ha a szennyvizet szeretnénk továbbítani, akkor ez a berendezés kétféle változatban is elérhető. Az első típus csak a kisebb szennyeződéseket képes kiszivattyúzni, emiatt gyakran hívják szennyezettvíz szivattyúnak. A nagyobb darabokkal is elbíró típust pedig hivatalosan szennyvízszivattyúnak hívják.

Érdemes erre figyelni, amikor szivattyút keresünk, és nem áll rendelkezésünkre szakképzett segítség. Alternatívaként felkereshetünk egy szivattyú boltot is, ahol az eladók biztosan szakmai tanáccsal is segíteni tudnak minket.

Ez is érdekes lehet...