Mire jó a C-vitamin?

1928-ban Szent-Györgyi Albert sikeresen felfedezte a C – vitamin létezését és azt a paprikából is ki tudta nyerni. Azóta sok hiedelem kering a C – vitamin helyes és helytelen adagolásáról és hatásairól.

Szervezetünk sajnos nem képes aszkorbinsavat előállítani, így azt külsőforrásból kell bevinnünk. Ha ezt nem tesszük meg, vagy nem eléggé, számos következménye lehet. A C-vitamin-hiány jele lehet a vérzékenység, izombántalmak, fertőzésekkel szembeni rossz védekezés, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, illetve gyulladások kialakulása.

A C-vitamin hatásai

Szerencsére nagyon sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, így viszonylag könnyen hozzájuthatunk. Többek között a citrusfélékben, mint például a citromban, narancsban, grapefruitban, továbbá a bogyós növényekben és számos zöldségben, például paprika, paradicsom, kelvirág és még sok másban. Többek között a csipkebogyó piros termésében is nagy mértékben fellelhető, ezért is ajánlják megfázás esetén a csipkebogyó tea fogyasztását.

Minimum naponta 60 mg aszkorbinsavat be kell juttatnunk szervezetünkbe annak érdekében, hogy a skorbut veszélyét elkerüljük. A vitamin hiányának következtében bőrünk kiszáradhat és kirepedezhet, ugyanis segít a bőrünk kollagén képződésében. Segíti a csontok, a fogíny és a vérerek fejlődését, gyógyulását és megújulását, valamit az égési sebek regenerálódását. Segíti a műtéteken átesett betegek gyógyulását és a sebek összehúzódását. Az ilyen esetekben napi 1000mg C-vitamint is ajánlatos elfogyasztani.

Az aszkorbinsav úgymond doppingolja immunrendszerünket, így sokkal ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Növeli a fehérvérsejtek számát, melyek megvédenek bennünket az estünket támadó kórokozókkal szemben. Influenza járvány idején, ha érezzük, hogy betegek leszünk vagy amikor már megbetegedtünk, mindenképpen kezdjük el napi rendszerességgel szedni.

Mennyi C-vitamint ajánlott fogyasztani naponta?

Ha módunkban áll, 500mg napi beszedésére törekedjünk.
A C-vitamin antioxidáns tartalmának köszönhetően képes küzdeni a rákos sejtek terjedése ellen is. Az aszkorbinsav semlegesíti a rákkeltő anyagok nagyrészét és rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a gyomor-, nyelőcső- és gégerákot.

Az ősszel beköszöntő influenzajárvány idején és más megbetegedések alatt mindenképpen fogyasszunk mindennap C-Vitamint, kb. 500 – 1000 mg-os kiszerelésben. Ha tehetjük a hétköznapokban is minden nap vigyünk be szervezetünkbe, legfeljebb a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik majd.

Ez is érdekes lehet...