Tényleg fontos a porszívó szűrő cseréje?

Sokan kétkedve fogadják, hogy egy több tízezer forintért megvett porszívóban a használat során elkoszolódhatnak az alkatrészek, ezért rendszeresen gondoskodni kell a karban tartásukról. Hiszen a jó öreg Rakéta porszívók és évtizedekig elmentek különösebb szerviz nélkül.

De, aki emlékszik ezeknek a régi porszívóknak arra a tulajdonságára, hogy takarítás után milyen poros volt a levegő, az jól tudja, hogy ezekben nem igazán voltak a mai gépekre jellemző levegőszűrők. Egy modern porszívó ma már nem lehet meg HEPA és más szűrők nélkül, melyek megfogják a visszafújt levegőben található szennyeződéseket.

Ennyire fontos lenne a porszívó szűrő?

Ha megnézünk egy modern gyártót és a gépéhez adott leírást, akkor abban rendelkeznek a rendszeres karban tartásról is. Egy Samsung porszívó szűrő például akár hosszabb ideig is bírja, de előbb-utóbb le kell cserélni egy újabb típusra. Hogy ennek ideje mikor jön el, az függ a használat intenzitásától is, érdemes a megadott időtartamot betartani.

Az ilyen szűrők ugyanis gondoskodnak arról, hogy a porszívó által kifújt levegő ne legyen tele porral, baktériumokkal vagy más kórokozókkal, így a szoba levegője takarítás után is egészséges maradjon. Értelemszerűen, ha ezen a pár ezer forintos alkatrészen cserélünk, akkor azt kockáztatjuk, hogy ezeket a lebegő részecskéket előbb-utóbb belélegezzük.

Emellett, az elkoszolódott, eltömítődött szűrő nagyobb terhelést róhat a motorra, ami miatt annak erőlködnie kell. Ez pedig már egészen meglepően rövid távon tönkre tudja tenni ezt a főalkatrészt. A vége pedig az, hogy pár ezer forintos spórolás miatt új porszívót kell vennünk.

A porszívó szűrőkhöz való hozzáférést igazán könnyű, hiszen ma már számos porzsák bolt érhető el az interneten. Ezekben nem kell más tennünk, mint kiválasztani a megfelelő típust, majd elküldeni a rendelést. Amennyiben pedig nem vagyunk biztosak, melyik termék illeszkedik a porszívónkhoz, csak kérdezzük meg az ügyfélszolgálatot, akik készséggel segítenek a legjobb megoldás kiválasztásában.0

Ez is érdekes lehet...