Miért készítünk tetoválásokat?

tetoválástetoválástetoválástetoválástetoválástetoválás

Ma a tetoválásnak nem ugyanaz a jelentése, mint 20-30 évvel ezelőtt. Úgy tűnik, hogy a társadalom liberálisabbá vált, és már nem bélyegzi marginálisnak vagy lázadónak a tetoválást végző embereket.

De mindenesetre a tetoválás okai megváltoztak, és nagyon különbözőek lehetnek: a divat követésének vágyától egészen az érzéseid szokatlan módon történő kifejezéséig.

Maga a „tetoválás” szó az angol „tatoo” szóból származik, és a polinéz nyelv kölcsönzése. A gyakorlatot csak a 18. században vezették be a tengerészek az öreg kontinensen.

De a testfestés nagyon ősi, és a törzsi népeknél többféle célt szolgált: megemlékezett az ember társadalmi helyzetéről, véd a rossz előjelek ellen, dekorációként, sőt a fiatal férfiak kitartásának sajátos próbájaként. Manapság a tetoválás széles körben elterjedt a különböző embercsoportok körében, sőt olyan normális dologgá vált, amely senkit sem lep meg.

A tetoválás okai azonban nagyon különbözőek, és nem csak az esztétikáról vagy a divatosságról szólnak. Nézzünk meg néhányat közülük.

Vallás

Sokan úgy döntenek, hogy egy bizonyos vallási szimbólumot tetoválnak a testükre, mert úgy gondolják, hogy egy adott istenség megvédi őket, vagy egyszerűen csak azért, mert hitük erejét akarják kifejezni a világ előtt. Kereszt, lótuszvirág (buddhista szimbólum) vagy hold (az Anyaistennő pogány szimbóluma) – bizonyos emberek számára nagyon mély jelentéssel bírnak.

Önkifejezés

Mások számára a body art (a testfestés művészete) tökéletes módja egyéniségének kifejezésére. Az egyedi tetoválásokon keresztül ezek az emberek szeretnének hangsúlyozni másoktól való különbségüket, egyediségüket. Az ilyen férfiak és nők gyakran szeretik megkérdőjelezni az átlagember szokásos viselkedési és gondolkodási normáit, valamint az uralkodó kultúra elképzeléseit.

Az elmúlt években a nők körében is nagy népszerűségnek örvend a tetoválás (anya lánya tetoválás, boka tetoválás stb.), hiszen így fejezik ki függetlenségüket, azt a képességüket, hogy maguk döntsenek, hogyan nézzenek ki.

A nyugati társadalomban, amelyet a Barbie-baba nő ural, ahol a plasztikai sebészet és az anorexia normális jelenség, úgy tűnik, hogy a tetoválás alternatív képet ad a nőről és testéről. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egyénisége érvényesítésének számos más módja is van.

A hovatartozás

Nagyon gyakran olyan emberek tetoválják a szervezet szimbólumait, akiknek kiemelten fontos a csoporthoz, ügyhöz tartozás. Például sok katona olyan képeket helyez a testére, amelyekből kiderül a szülőföldje és a szakma iránti hűsége.

Érzelmek

Egy másik gyakori motívum, hogy az emberek tetoválást készítsenek, az érzelmek. Amikor szerelmes vagy, természetes, hogy azt akarod, hogy ezt az egész világ megértse, de légy óvatos, mert néhány kapcsolat nem egy életre szól, míg a tetoválás igen.

Az érzések gyümölcse a tetoválás egy másik fajtája – azok, amelyek életünk fontos pillanataira emlékeztetnek bennünket, olyan pillanatokra, amelyeket soha nem akarunk elfelejteni.

Így egyesek felírják elhunyt szeretteik nevét, vagy emlékeztetik testüket egy olyan kihívásra, amellyel sikerült megbirkózniuk.

Ez is érdekes lehet...