Ételek köszvény esetén

tej

A köszvény olyan állapot, amelyet gyakran nem ismerünk fel, és ritkán hallunk róla. Történelmileg a „ gazdagok betegségének ” vagy a „királyok betegségének” nevezték az évszázadok során.

Manapság azonban kiderült, hogy egyre gyakoribb, az ok pedig egyenesen a táplálkozással kapcsolatos.

Hogy pontosan hogyan váltja ki a betegséget, és mi az ajánlott étrend köszvény esetén, tudd meg a következő sorokból.

Köszvény és táplálkozás közötti kapcsolat

A táplálkozás testünk egyik olyan gondozása, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. Létezésünkhöz elengedhetetlen. Ezen kívül számos vitamin és ásványi anyag, amelyek nélkül nem lehetséges az életünk, pontosan az éhségünk csillapítására elfogyasztott termékeken keresztül jut be a szervezetbe.

Az étel segít abban, hogy lendületesebbek, energikusak és egészségesebbek legyünk.

Sajnos azonban a mai napig bizonyos típusú termékek, amelyek körülvesznek minket, szintén árthatnak nekünk, ha nem vigyázunk az étrendünkre.

Ez a helyzet akkor is, ha kialakul a köszvény, amely betegség fájdalmasan érinti ízületeinket. Korábban főleg a tehetősebb embereknél fordult elő, hiszen olyan termékekhez jutottak hozzá, amelyekhez ma már a gyulladások kialakulását társítjuk.

Természetesen a modern orvoslás jelentős előrelépést tett a köszvény előfordulását közvetlenül befolyásoló termékek azonosításában.

Még ma is folynak kutatások annak érdekében, hogy pontosabban elkülönítsék azokat az ételeket és italokat, amelyeket kerülnünk kell a gyulladások megelőzése érdekében.

Táplálkozás köszvény esetén

Említettük már, hogy régebben a köszvényhez olyan élelmiszerek társultak, amelyeket csak a tehetősebbek engedhettek meg maguknak: hús, tenger gyümölcsei, zsíros ételek, alkoholos italok és sok cukrot és/vagy fruktózt tartalmazó termékek. Manapság azonban mindenhol ott vannak körülöttünk – sokan közülük még a diéták nagy részét is.

Mint sok mindennél, a köszvény táplálkozással történő megelőzésének kulcsa az egyensúly. A jól megválasztott és időben kiegyensúlyozott menü nagyban csökkenti ennek a kellemetlen gyulladásnak a kialakulásának valószínűségét.

A jó hír az, hogy az orvostudomány sok mítoszt megdöntött az elmúlt években. Ezek egy része az, hogy a zöldségek és egyes hüvelyesek negatívan befolyásolják a köszvényes szervezetünket. Szerencsére ez nem így van, és ha nem tartja be azt a rendszert, amely tiltja ezeket, nyugodtan ehet babot, borsót, lencsét, spenótot és másokat ebből a családból.

Sőt, a kutatások azt is bebizonyították, hogy a kávé, a C-vitamin és a tejtermékek valóban nagyon hatékonyak a köszvény megelőzésében. Valami, amit egészen a közelmúltig helytelennek és károsnak tartottak.

A mozgás és a sport is segít megelőzni a gyulladások kialakulását.

Kerülendő ételek

Röviden: kerülnünk kell minden olyan terméket, amely előfeltétele a gyulladás kialakulásának a szervezetben. Kívánatos kizárni azokat az élelmiszereket, amelyek nem biztosítanak tápértéket, de megfosztják szervezetünket az anyagok feldolgozásának képességétől.

A köszvény kezelésére javasolt étrend nem tartalmazza :

  • pástétomok
  • állati termékek: nyelv, máj, vese, szalonna
  • húsleves
  • zsíros, sült és füstölt hús

Ez is érdekes lehet...